Asemapäällikkö Hjalmar Montell
20.7.2021
Rautatien myötä Ryttylän asukkaat tutustuivat uusiin ammatteihin. Kylään tuli ratavahteja, asemamiehiä, vaihdemiehiä, sähköttäjiä, junanlähettäjiä – ja tietenkin asemapäällikkö. Torpparien kulmakunnan väki oli jo tottunut kartanon säätyläisiin, mutta virkapukuiset rautatieläiset olivat uutta.
Hjalmar Napoleon Montell tuli Ryttylän asemapäälliköksi vuonna 1883. Hän siirtyi sinne Leppäkoskelta. Perhe asettui 1876 valmistuneeseen asemapäällikön virka-asuntoon, jonka oli suunnitellut arkkitehti Knut Nylander. Talouteen kuului asemapäällikön lisäksi rouva Mimmi Montell ja seitsemän lasta sekä joukko piikoja ja renkejä.
Kyläläisten arvostama asemapäällikkö
Ahvenanmaalla syntynyt Montell oli monen toimen mies ja osallistui innokkaasti kylässä virinneisiin kansanvalistuspyrkimyksiin. Jo Leppäkoskella hän oli vaimonsa kanssa edistänyt kouluhanketta. Ryttylään siirryttyään hän oli vuonna 1891 mukana kansakoulua perustamassa, ja toimi pitkään koulun johtokunnan puheenjohtajana. Ensimmäisten oppilaiden joukossa oli hänen 1882 syntynyt poikansa Einar Olof.
Montell palveli asemapäällikkönä Ryttylässä 26 vuotta. Kylässä hän oli pidetty ja arvostettu. Hänen kerrotaan antaneen aina apuaan tarvitsijoille. Kun lääkäreitä ei vielä ollut, Montellit auttoivat ja lääkitsivät varattomia ja sairaita kyläläisiä.
Ryttylästä Hjalmar Montell siityi vuonna 1909 Tampereen asemapäälliköksi ja kuoli Helsingissä vuonna 1931.
Koko kylä syntymäpäiviä juhlimassa
Kun Hjalmar Montell täytti 60 vuotta vuonna 1909, häntä juhlittiin Ryttylässä näyttävästi, ja juhlallisuuksia selostettiin sanomalehdissä. Oli mieskuorolaulua, rautatieläisten lähetystöjä, puheita, lipuin ja viirein koristellut rakennukset.
Syntymäpäiväsankari ja juhlaväki kokivat suuren yllätyksen, kun koululaisten, opettajien ja koulun johtokunnan kulkue saapui paikalle laulaen ja koulun lippua kantaen. Opettajatar Hildegard Nurminen piti puheen ja kiitti Montellia hänen 15 vuotta kestäneestä väsymättömästä työstään koulun hyväksi johtokunnan puheenjohtajana.
Ryttylän kylän väki lahjoitti sankarille suuren öljymaalauksen, joka esitti näkymää Montellin rakastamalta kotiseudulta Ahvenanmaalta.
Omassa puheessaan Montell kiitti lahjoista ja huomionosoituksista ja oli erityisen ja liikuttunut siitä, että häntä muistivat niin monet tahot äidinkielestä tai poliittisesta puolueesta riippumatta.
Rautatiet ja asema ovat muuttuneet Montellin ajoista. Jotain on sentään jäljellä – entinen asemapäällikön asuinrakennus sekä kellari, jonka rakentamisvuosi on ikuistettu oven yläpuolelle.
Ritva Lantz
Entinen kyläläinen
Lähteitä
Kansalliskirjasto, Digitaaliarkisto
Unto Savolainen, Muistelus sodanjälkeisiltä vuosilta
Jorma Tammer, Ryttylän kansakoulun 60-vuotishistoriikki
Lasse Toivola, Kaalperin översti ja Ryttylän koulu