Kun olympiahenki hipaisi Ryttylää
12.1.2021
Uittamon sillalle oli kokoontunut 18. heinäkuuta 1952 suuri joukko ihmisiä vastaanottamaan olympiasoihtua. Soihtuviesti saapui Janakkalan puolelta Hausjärven rajalle, jossa uusi juoksija odotti.
Sillalla vietettiin samalla pienimuotoista soihtujuhlaa. Paikalla oli ryttyläläisiä ja turkhautalaisia sekä arvovaltaisia vastaanottajia kunnan puolesta.
Keskiyön auringon tuli
Olympiatuli oli sytytetty perinteen mukaan Kreikan Olympiassa ja kuljetettu Pohjois-Suomeen.
Toinen tuli oli sytytetty 6. heinäkuuta Lapissa Pallastunturin Taivaskerolla keskiyön auringosta. Tosiasiassa tuli oli jouduttu sytyttämään kaasulla tai tulitikuilla, kun sää sattui olemaan pilvinen.
Tulet oli sitten yhdistetty Torniossa, ja nyt tulta kuljetettiin juosten soihtuviestinä halki Suomen Helsinkiin Olympiastadionille.
Uittamosta Apilistoon
Hausjärven alueella tulta kuljetettiin Uittamosta Apilistoon Riihimäen rajalle, jossa se luovutettiin riihimäkeläisille.
Juoksijoina oli Hausjärven Urheilijoiden ja Ryttylän Kirin urheilijoita. Kukin kuljetti soihtua noin puolen kilometrin matkan. Lisäksi vierellä kulki airut polkupyörällä. Soihtua kuljettivat Oiva Koivisto, Urho Eklund, Onni Angervuo, Esko Paajanen, Otto Karlsson, Paavo Kalervo, Tauno Rastas, Jorma Lemonkalma, Raimo Pitkänen, Eero Laine, Pekka Tiitinen ja Jaakko Saarinen. Airuena koko matkan oli ainakin Helka Eklund.
Maantien laidat olivat täynnä katsojia ja tunnelma oli korkealla.
Soihtu saapuu Olympiastadionille
Soihtuviesti Lapista Helsinkiin kesti 13 vuorokautta, ja tulta kuljetti kaikkiaan 1680 juoksijaa. Tuhannet juoksivat myös soihdun saattueissa ja järjestivät soihtujuhlia omilla paikkakunnillaan.
Olympiatuli saapui Helsinkiin 19.7.1952. Paavo Nurmi sytytti olympiatulen Helsingin olympialaisten avajaisissa pääsuoran tulimaljaan 70 000 katsojan ja 69 maan urheilujoukkueen edessä. Nuoremmat urheilijat veivät tulen Olympiastadionin torniin, jossa se paloi olympialaisten ajan.
Olympialaiset tänään
Olympialaiset ovat edelleen merkittävä urheilutapahtuma, ja olympiahenki saa tunteet nousemaan.
Ainakin suomalaisten mielestä Helsingin olympialaiset olivat viimeiset oikeat kisat vailla turhaa kaupallisuutta. Niissä vallitsi myös reilu yhteishenki, järjestelyt olivat erinomaisia.
Olympialaisia ei ole jouduttu peruuttamaan muulloin kuin sotien aikana ja Tokion olympialaiset viime kesänä koropandemian vuoksi.
Saapa nähdä, miten ensi kesäksi suunniteltujen kisojen käy.
Ritva Lantz
Entinen ryttyläläinen
Lähteitä:
Aki Rannan keräilysivut
Hämeen Sanomat 31.5.2018
Urheilumuseo