Saadaanko Ryttyläänkin sopivat sote-palvelut?

29.6.2021

Entinen Terveystalo, jonka rakentamiseen tuli rahoitustaRuotsilta, on nykyisin asuintalona. 

Palautetaanko lääkäripalvelut Hausjärvelle ja Lopelle? Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymä pyysi jäsenkunnilta lausunnot 13.8. mennessä.

Oletan, että jos lääkäripalvelut palautettaisiin Hausjärvelle, se tarkoittaisi, että Oittiin. Mitä sinä arvelet?

Viimeksi Ryttylä ei antautunut, mutta...

Terveysasemalakkautettiin vuosia sitten, mutta sen kyltti ja kylätalon entisten omistajienvaakunat ovat edelleen paikallaan.

Terveysasema lakkautettiin vuosia sitten, mutta sen kyltti ja kylätalon entisten omistajien vaakunat ovat edelleen paikallaan.

Ryttylän terveysasema lopetti toimintansa keväällä 2016.

Ryttylä ei antaudu” – otsikolla Anu Viitala oli kirjoittanut blogissamme 17.6.2015: ”Lopputulemana kuitenkin oli, että terveysasemalle ei toimintaa jäisi ollenkaan ja kyläläiset saisivat kulkea palveluihin Oittiin tai Riihimäelle, jokainen omin kyydein esimerkiksi taksilla, kimppakyydillä tai omalla autolla.”

Näin siinä kävi, vaikka taistelimme terveyspalveluidemme puolesta. Heti terveysaseman lakkautusuhasta kuultuamme Ryttylän kyläyhdistys oli esittänyt, että kunta ja kuntayhtymän hallitus kuulisivat ryttyläläisiä siitä, miten terveyspalveluja järjestettäisiin myös meille sopivalla tavalla (blogissa asiasta 9.3.2015). Yhteistilaisuus kyllä järjestyi, mutta meitä ei oikeasti kuultu.

On kuuma kesä miettiä asiaa

Jos lääkäripalvelut päätetään palauttaa Hausjärvelle, niin laskelmien pohjana on tietenkin palvelujen tarve koko kunnassa. Kun Ryttylästä sitten varaisi aikaa lääkärille, niin eiköhän ensimmäiseksi tarjota aikaa Oitista eikä Riihimäestä. Ongelmana ovat kunnan sisäiset kulkuyhteydet, taas kerran.

Pitäisi varmistaa tarpeellisten liikennepalveluiden saatavuus. Esimerkiksi Salon kaupungissa on selvitetty junioreiden ja senioreiden liikkumistarpeita, kehitteillä on älykkäämpää liikennettä.

Entä valinnanvapaus, eikö se ratkaisisi ongelmaa? Kysyn nyt, eikö sote-uudistuksen aikaan pitäisi palvelut järjestää kaikille tasapuolisesti niin, ettei heti tarvitse hakea sopivampia muualta. Riihimäen terveyskeskuksen uusi tiimimalli ei ole ehtinyt korona-aikana edes näyttää, mihin siitä olisi.

Mitä uutta kylille?

Sote-lait tulevat voimaan 1.7. Uudistustyö alkaa. Mitä mahdollisuuksia se kylille oikeasti tuokaan? Facebook-seinälläni virisi asiasta keskustelua. Tässä joidenkin valtuutettujen puheenvuoroja:

  • Yhdessä pitää nyt toimia että palvelut ovat paikallaan ennen sotea.  
  • Kunnanvaltuutettu, Loppi, nainen.


  • Voisiko ajatella enemmän kotiin vietäviä ja liikkuvia palveluita kalliiden seinien sijaan? Lekuri tarvittaessa kotikäynnille, ilman että potilaan tarvitsee miettiä mihin suuntaan lähtisi. Kaupunginvaltuutettu, Riihimäki, mies.


  • Vuosia sitten puhuimme palvelubussin puolesta, joka veisi palvelut kotiovelle. Veisi palvelut niille, jotka ei muuten pääse niihin käsiksi. Tässä voisi säästää kustannuksiakin. Toki joskus se vaan on lähdettävä kotinurkiltakin, mm kun tarvitaan tukipalveluita, röntgeniä, labraa, ultraääntä. Kaupunginvaltuutettu, Riihimäki, nainen.



LOPUKSI HAAVEKUVANI
Entäpä jos sittenkin saataisiin lisää palveluja lähelle: sote-palveluja Ryttylän kylätaloon! Siellä on valmiit seinät, apteekki ja neuvola. Eiköhän nykyisen omistajan kanssa päästäisi sopimukseen, jos talossa on tilaa.

Nyt Ryttylän kylätalon omistaa paikallinenyrittäjä. Tiloissa on apteekki ja neuvola sekä muita palveluja. (Kuvat E-LN)

Nyt Ryttylän kylätalon omistaa paikallinen yrittäjä. Tiloissa on apteekki ja neuvola sekä muita palveluja. (Kuvat E-LN)

Eeva-Liisa Niinioja
Kyläaktiivi