Torikauppaa ja kauppapuoteja Ryttylässä

28.7.2020

Hinkin varasto ja kauppa, taempana Saarinen

Torilla tavattiin Ryttylässä jo vuonna 1930. Silloin kylä sai nimittäin kunnanvaltuustolta luvan järjestää toripäivät kerran viikossa.  Aiempiin anomuksiin valtuusto oli vastannut kieltävästi ja todennut, että torimyynti vain toisi epäjärjestystä kylään.

Tori pantiin pystyyn Riihiviidantien ja Tervakoskelle johtavan tien risteykseen, ja myynnissä oli maatalous- ja kotitaloustuotteita.  Torilla nähtiin myös esiintyjiä, mm. kuuluisa taitovoimistelija Niilo Salo, ja sirkuskin vieraili.  Sodan alkaminen vuonna 1939 hyydytti Ryttylän toritoiminnan.

Ensimmäiset kauppapuodit

Torppareiden asuttama Ryttylän kylä sai ensimmäisen kauppapuotinsa jo vuonna 1877. Kauppiaana oli Kustaa Laukkonen, ja kauppa sijaitsi todennäköisesti Jukaraisen talon paikalla, asemalle johtavan tien kulmauksessa. Kauppa toimi muutaman vuoden, ja Laukkonen siirtyi muualle.

Radan toiselle puolelle perusti kaupan Andelin, ja vuosisadan vaihteessa tilalle tuli Kustaa Hink. Kauppaa jatkoi myöhemmin hänen poikansa Erik Hink.

Hinkin kaupassa vallitsi todellinen kyläkaupan tunnelma, ja pieni myymälä oli täynnä tavaraa lattiasta kattoon. Kauppiaan lisäksi henkilökuntaan kuuluivat 1950-luvulla ainakin kauppiaan sisar Esteri Torttila, Pekka Junnila ja Kirsti Hink.

Osuustoiminta saapuu kylään

Ryttyläläiset olivat perustaneet jo 1900-luvun alussa kyläänsä yhteisosto-osuuskunnan. Siitä tuli vuonna 1916 Hyvinkään osuuskaupan ja myöhemmin Osuusliike Ahjon myymälä.  Alkuun kauppa toimi puutalossa radalle johtavan tien vieressä. Sodan jälkeen vanha rakennus purettiin ja viereen pystytettiin komea, kaksikerroksinen myymälärakennus.

Osuusliike Ahjon toiminta loppui 1970-luvulla, ja myymälä jatkoi Siwa-nimellä.

Paakkalan talo sijaitsi suunnilleen nykyisen Saarisen kaupan kohdalla. Hausjärven Osuuskauppa osti rakennuksen 1940-luvulla ja perusti paikalle sivuliikkeen. Rakennus oli punaruskea hirsirakennus. Alakerrassa oli myymälätilat. Kun astui ovesta sisään, oikealla oli maito- ja lihapuoli ja vasemmalla sekatavaraosasto. Talon yläkerrassa asui myymälänhoitaja perheineen. 1950-luvulla myymälänhoitajana oli Hätönen, jonka pojat osallistuivat kylän nuorison rientoihin monella tavalla.  Osuuskauppa Kara rakensi paikalle uuden myymälän, mutta 1980-luvulla liikkeen toiminta loppui.

Saarisen kauppiasperinteitä

Helle Saarinen avasi Ryttylään myymälän vuonna 1938. Näin hän jatkoi Saarisen kauppiassuvun perinteitä. Helle Saarisen isä, Hjalmar Saarinen, oli aloittanut kauppiaana Janakkalan Löyttymäessä jo 1907, ja toiminta oli sittemmin laajentunut Turkhaudalle.

Ryttylän uutta myymälää kutsuttiin lasipalatsiksi suurten, tielle päin olevien ikkunoinen vuoksi. Kaupan avajaiset pidettiin joulun alla 21.12.1938. Ryttylän myymälä kasvoi ja kehittyi ajan mukana. Taloon rakennettiin toinen kerros, ja liike muuttui valintamyymäläksi. Tuli mukaan myymäläauto, ja kauppiaaksi siirtyi Helle Saarisen kuoltua hänen veljensä Erkki Saarinen.

Myymälä muutti vuonna 1984 uuteen paikkaan radan länsipuolelle, kun liiketilaksi ostettiin Osuuskauppa Karan entinen myymälä.

Lähteitä


  • Oiva Keskitalo, Hausjärven historia
  • Unto Savolainen, Muistelu sodanjälkeisiltä vuosilta
  • Lasse Toivola, Hausjärvi-kirja
  • Saga Valppaan muistiinpanot
  • Sata vuotta maakaupan historiaa Janakkalassa, Hausjärvellä ja Riihimäellä.

Hj. Saarisen kauppiasperinteet jatkuvat


Ritva Lantz
Entinen ryttyläläinen